„Zmierzch” – teatralna adaptacja sztuki Wojciecha Stamma w reżyserii Adama Hebla

ZMIERZCH to kolejna przygotowana przez nas, tym razem teatralna adaptacji sztuki Wojciecha Stamma pod tym samym tytułem. Spektakl w reżyserii Adama Hebla, realizowany w krużgankach kościoła i klasztoru sióstr Benedyktynek w Żarnowcu.

Data planowanej premiery: 24.10.2021 r.

W przedstawieniu ukazane zostaną dzieje postaci historycznych z XVII wieku: Księcia Sylwiusza Nimroda Wirtemberskiego, Angelusa Silesiusa, Marii Kunic i innych postaci związanych z historią Krzeczyna, Księstwa Oleśnickiego i Śląska. Opowieść przedstawia ciekawy obraz nauki znanych mistyków, poetów i badaczy na tle konfliktu pomiędzy protestantami i katolikami po wojnie trzydziestoletniej. Opowieść łączy wątki gry intryg i ciemnych interesów, które doprowadzają do procesu o czary trzech kobiet. Sztuka symbolicznie nawiązuje do czasów współczesnych, zarówno poprzez poruszane wątki, jak i identyfikację twórców z miejscem oraz przestrzenią.

Spektakl jest ambitnym artystycznym przedsięwzięciem, zrealizowanym z wybitnymi artystami o niekwestionowanej pozycji w Polsce i na świecie, cenionymi w środowisku i wśród widzów. Spektakl będzie w sposób szeroki nawiązywał do polskiej tradycji teatralnej, jednocześnie korzystając ze współczesnej polskiej dramaturgii (prapremiera sztuki cenionego polskiego pisarza), wspierał polskich artystów teatru i polską literaturę współczesną oraz opowiadał o historii, która działa się na terenie Polski w XVII wieku.