Missa Pro Pace – Piaśnica

O Missa Pro Pace

Wydarzenie jest dialogiem muzyki dawnej i współczesnej: XV-wiecznych graduałów cysterskich wykonanych śpiewem chóralnym z muzyką organową i improwizacją muzyczną współczesnych trendów.

Tytuł „Missa pro pace” (tł. msza o pokój) nawiązuje do pierwszego zdania księgi cysterskich rękopisów z XV wieku, będących własnością skarbca Opactwa Benedyktynek w Żarnowcu. Materiał źródłowy jest inspiracją i podstawą działania artystycznego. Twórcy, artyści i wykonawcy podjęli próbę nawiązania dialogu przeszłości (XV w.) z przyszłością (XXII w.) i znalezienia uniwersalnego języka porozumienia z odbiorcą. Na wykonanie utworu „Missa pro pace” składają się elementy mszy pozostające ze sobą w dialogu wokalno – instrumentalnym: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus dei. Eksperyment poszerza działanie o interakcję z publicznością i prezentację Hymnu do Matki Bożej Swarzewskiej wykonanego wspólnie z uczestnikami koncertu.

Kontakt | biuro@fundacjasedlaka.pl, tel. 884 994 997

Miejsce| Sanktuarium Piaśnickie, Lasy Piaśnickie

Termin| 2 października 2022 r., godz. 11.00, wstęp wolny

Artyści| Chór „Stella Maris” pod dyrekcją Marka Guza, Krzysztof Dziemidzik – organy, Alicja Olejarz – śpiew, Jakub Klemensiewicz – saksofon, Jakub Muża – trąbka, Wiktor Winszczyk – puzon, Stanisław Budzisz – puzon, Michał Bieżuński – tuba, Rybacka Orkiestra Dęta z Jastarni

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury w ramach programu „Muzyka”, realizowanego przez Narodowy Instytut Muzyki i Tańca.