Missa Pro Pace 2022 | 05.11.2022, Toruń

O Missa Pro Pace

Wydarzenie jest dialogiem muzyki dawnej i współczesnej: XV-wiecznych graduałów cysterskich wykonanych śpiewem chóralnym z muzyką organową i improwizacją muzyczną współczesnych trendów.

Tytuł „Missa pro pace” (tł. msza o pokój) nawiązuje do pierwszego zdania księgi cysterskich rękopisów z XV wieku, będących własnością skarbca Opactwa Benedyktynek w Żarnowcu. Materiał źródłowy jest inspiracją i podstawą działania artystycznego. Twórcy, artyści i wykonawcy podjęli próbę nawiązania dialogu przeszłości (XV w.) z przyszłością (XXII w.) i znalezienia uniwersalnego języka porozumienia z odbiorcą. Na wykonanie utworu „Missa pro pace” składają się elementy mszy pozostające ze sobą w dialogu wokalno – instrumentalnym: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus dei. Eksperyment poszerza działanie o interakcję z publicznością i prezentację Hymnu do Matki Bożej Swarzewskiej wykonanego wspólnie z uczestnikami koncertu.

Organizator | Fundacja Sedlaka

Kontakt | biuro@fundacjasedlaka.pl, tel. 884 994 997

Missa Pro Pace | 05.11.2022, Toruń

Miejsce| Kościół pw. Wniebowzięcia NMP i bł. ks. Stefana WIncentego Frelichowskiego, ul. Marii Panny 2, Toruń

Termin| 5 listopada 2022 r., godz. 19:30, wstęp wolny

Artyści| Zespół wokalny pod dyrekcją Michała Hajduczenia: Olena Gaidychuk – sopran, Urszula Psujek – alt, Karol Bartosiński – kontratenor, Michał Hajduczenia – baryton; Zespół instrumentalny: Mateusz Szwankowski – klarnet, Paweł Wiśniewski – akordeon, organy, Michał Hajduczenia – erhu, kontrabas, Alicja Olejarz – śpiew

Produkcja| Aleksandra Pitra-Kox;

Współpraca|
Dagmara Olejarz, Bodo Kox

Aranżacje| Michał Hajduczenia

Organizator| Fundacja Sedlaka

Partnerzy | Parafia pw. Zwiastowania Pana w Żarnowcu, Krokowskie Centrum Kultury w Krokowej, Gmina Krokowa, Zrzeszenie Kaszubsko – Pomorskie oddział w Krokowej

Dołącz do wydarzenia na Facebooku i bądź na bieżąco!

DOFINANSOWANIE|

Dofinansowano ze środków Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego w ramach programu „Muzyka”, realizowanego przez Narodowy Instytut Muzyki i Tańca

Missa Pro Pace | 15.08.2022, Żarnowiec

Miejsce| Żarnowiec, kościół pw. Zwiastowania Pana

Termin| 15 sierpnia 2022, godz. 20:00, wstęp wolny

Artyści| Zespół wokalny pod dyrekcją Michała Hajduczenia: Olena Gaidychuk – sopran, Karol Bartosiński – kontratenor, Michał Nowobilski– tenor, Michał Hajduczenia – baryton; Jakub Klemensiewicz– saksofon, Dominik Kisiel – organy, Jakub Muża – trąbka, Wiktor Winszczyk – puzon, Stanisław Budzisz – puzon, Michał Bieżuński – tuba, Paweł Wiśniewski – akordeon, Alicja Olejarz – śpiew, Michał Hajduczenia – erhu, kontrabas, Chór Lutnia z Luzina pod dyrekcją Tomasza Fopke

Produkcja| Aleksandra Pitra-Kox;

Współpraca| Adam Diesner, Dagmara Olejarz, Bodo Kox.

Organizator| Fundacja im. Księdza Profesora Włodzimierza Sedlaka

Partnerzy| Parafia pw. Zwiastowania Pana w Żarnowcu, Krokowskie Centrum Kultury w Krokowej, Gmina Krokowa, Zrzeszenie Kaszubsko – Pomorskie oddział w Krokowej

Szczegóły | www.fundacjasedlaka.pl, wydarzenie na Facebooku

DOFINANSOWANIE |