Missa Pro Pace, 15.08.2022, Żarnowiec

Miejsce| Żarnowiec, kościół pw. Zwiastowania Pana

Termin| 15 sierpnia 2022, godz. 20:00, wstęp wolny

Artyści| Zespół wokalny pod dyrekcją Michała Hajduczenia: Olena Gaidychuk – sopran, Karol Bartosiński – kontratenor, Michał Nowobilski– tenor, Michał Hajduczenia – baryton; Jakub Klemensiewicz– saksofon, Dominik Kisiel – organy, Jakub Muża – trąbka, Wiktor Winszczyk – puzon, Stanisław Budzisz – puzon, Michał Bieżuński – tuba, Paweł Wiśniewski – akordeon, Alicja Olejarz – śpiew, Michał Hajduczenia – erhu, kontrabas, Chór Lutnia z Luzina pod dyrekcją Tomasza Fopke

Produkcja| Aleksandra Pitra-Kox;

Współpraca| Adam Diesner, Dagmara Olejarz, Bodo Kox.

Serdecznie zapraszamy na koncert „Missa pro pace”. Wydarzenie jest dialogiem muzyki dawnej i współczesnej: XV-wiecznych graduałów cysterskich wykonanych śpiewem chóralnym z muzyką organową i improwizacją muzyczną współczesnych trendów.
Tytuł „Missa pro pace” (tł. msza o pokój) nawiązuje do pierwszego zdania księgi cysterskich rękopisów z XV wieku, będących własnością skarbca Opactwa Benedyktynek w Żarnowcu. Materiał źródłowy jest inspiracją i podstawą działania artystycznego. Twórcy, artyści i wykonawcy podjęli próbę nawiązania dialogu przeszłości (XV w.) z przyszłością (XXII w.) i znalezienia uniwersalnego języka porozumienia z odbiorcą. Na wykonanie utworu „Missa pro pace” składają się elementy mszy pozostające ze sobą w dialogu wokalno – instrumentalnym: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus dei. Eksperyment poszerza działanie o interakcję z publicznością i prezentację Hymnu do Matki Bożej Swarzewskiej wykonanego wspólnie z uczestnikami koncertu.

Organizator| Fundacja im. Księdza Profesora Włodzimierza Sedlaka

Partnerzy| Parafia pw. Zwiastowania Pana w Żarnowcu, Krokowskie Centrum Kultury w Krokowej, Gmina Krokowa, Zrzeszenie Kaszubsko – Pomorskie oddział w Krokowej

Szczegóły | www.fundacjasedlaka.pl, wydarzenie na Facebooku

Kontakt | biuro@fundacjasedlaka.pl, tel. 884 994 997