Yass Yiddiots | 10.02.2022 | Zamek Krokowa

w grafice użyto obraz Przemysława Olczaka, 2018

czas | 10.02.2022 r., godz. 18:00

miejsce | Zamek Krokowa

koncert | YassYiddiots w składzie:

vocal, guitar | Zeev Kosmowski

doublebass, bass | Tymon Tymański

guitar | Marcin Gałązka

drums | Tomasz Koper

gościnnie:

vocal, bendir | Ashira Poremba – Kosmowska

tenor sax | Jakub Klemensiewicz

Ziemowit Kosmowski najlepiej opisuje powyższe: „Idea zawiązania formacji, która łączyłaby rockowe (aż od punk rockowych), rythm and bluesowe aż po etniczne i jazzowe fascynacje Ziemowita Kosmowskiego z rockowymi, yassowymi i jazzowymi fascynacjami i doświadczeniem Tymona Tymańskiego, powstała w ogrodzie Tymona latem 2021 roku. Zawiadujący pomysłem duet (wraz z zaprzyjaźnionymi muzykami) pod nazwą YassYiddiots jest w trakcie dobierania programu i pierwszych nagrań studyjnych.”

Na specjalne zaproszenie Fundator Fundacji Sedlaka do grupy dołącza Jakub Klemensiewicz – saksofon- z kaszubskim brzmieniem Półwyspu Helskiego.

Dla Fundacji celem wydarzenia jest realizacja założeń statutowych:
podnoszenia świadomości bioelektronicznej człowiek w aspekcie materialnym, psychicznym i duchowym poprzez realizację Systemu Wzajemnej Relacji DO.
W przestrzeni społeczno- historycznej obecnego czasu wymiana kulturowa w Zamku w Krokowej ma przekaz głęboko symboliczny.

Dofinansowanie |

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego oraz Gminy Krokowa w ramach projektu „Piaśnica – kultura miejsca”.